De begraafplaats Moergestel lag vroeger rondom de oorspronkelijke oude kerk. De Moergestelse pastoor Janssen krijgt, omdat het oude kerkhof te klein wordt, in 1925 van de Bisschop toestemming een nieuwe begraafplaats aan te leggen.

Hij neemt hiervoor een stukje fruittuin van de pastorie in gebruik. In 1926 wordt het ingericht door beplanting en het zaaien van gras. Uit de overlevering is bekend dat Simon van Lommel, van het ‘Simonspadje’ ofwel het ‘Simonnepedje’, als eerste op de nieuwe begraaf- plaats ter aarde werd besteld. Simon overleed op 20 januari 1928.

Inmiddels heeft dit kerkhof twee graven die de monumentale status gekregen hebben. Het grafmonument van de Tilburgse textielfabrikant Christiaan Mommers (1836-1900) en het grafmonument van Frans van Gils (1810-1882). De begraafplaats is rijk voorzien van groen. Bijzonder hierbij te vermelden is de groene treurbeuk in het voorste (oudste) gedeelte van de begraafplaats.

De begraafplaats Moergestel is een Gemeentelijk monument en wordt wekelijks onderhouden door een vaste groep van vrijwilligers. Daarom alleen al is het zeer de moei te waard om deze plek te bezoeken. Een wandeling in deze oase van weldadige rust biedt gelegenheid om tot bezinning te komen.

Tekst: Comité Open Monumentendag

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.