Op het voormalige fabrieksterrein van de ‘Koninklijke Verenigde Leder’ staat de oude elektriciteitscentrale, gebouwd door de firma Carels te Gent, in het speciaal voor deze machine ontworpen machinegebouw annex ketelhuis.

De nu verdwenen stoomketels werden oorspronkelijk met kolen gestookt, wat natuurlijk een verre van duurzame oplossing was, ook al stond duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo werden er zogeheten ‘economisers’ ingezet om energie te besparen. Aan de andere kant vormt dit technisch hoogstandje, waarbij met behulp van stoom elektriciteit wordt opgewekt, een belangrijke stap op weg naar elektrificatie en duurzaamheid.

De gelijkstroom-stoommachine was tot aan het faillissement van de KVL in 2000 in perfecte staat gehouden, maar raakte in de jaren daarna verroest en verwaarloosd. Veel koperdraad, leidingen en vitale onderdelen verdwenen in de handen van dieven en onverlaten. Met behulp van de provincie, gulle geldschieters en vele duizenden manuren aan inzet, ligt de machine er nu weer prachtig bij.

Dit Rijksmonument is het enige industriële erfgoed dat de gemeente Oisterwijk rijk is. In de oorlogsjaren wist het nog bij te springen toen de reguliere stroomvoorziening uitviel, zo wordt nog altijd gezegd.

De vrijwilligers geven regelmatig uitleg over dit prachtige stukje techniek. Zij leiden u rond door de machinekamer met zijn karakteristieke muurschilderingen, langs de machine en schakelkasten, door het souterrain met het fundament van de machine en voor de liefhebbers eveneens door het onderaardse gangenstelsel. Dit stelsel, dat al spoedig een alternatief moest vormen voor de te gevaarlijk gebleken boven- grondse bedrading vanuit de toren, is pas onlangs met veel inspanning toegankelijk gemaakt voor publiek.

Tekst: Comité Open Monumentendag

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.