Het Lodewijkskerkje dankt zijn naam aan Lodewijk Napoleon, een broer van de Franse keizer Napoleon. In 1806 werd Lodewijk Napoleon (1778-1846) koning van Holland. De oorspronkelijke Petruskerk, die na de vrede van Munster in 1648 in handen van de protestanten was gekomen, werd toen teruggegeven aan de katholieken dus moest er een nieuwe kerk komen voor de protestanten.

Lodewijk Napoleon was een betrokken koning en schonk 7.000 gulden aan de Protestantse gemeen- schap van Oisterwijk. Op 4 mei 1809 heeft Lodewijk Napoleon besloten om voor de Protestanten in Oisterwijk een nieuwe kerk te laten bouwen. Het ontwerp was van de Waalwijkse architect/ timmerman Van Heijst en is gebouwd door Augustinus de Bresser en Willem van der Loo uit Tilburg. Zondag 2 september 1810 werd het kerkje aan de Kerkstraat in gebruik genomen.

Bouwstijl kerk

Het kerkje werd gebouwd met neoclassicistische stijl- elementen. Het gebouw is een zaalkerkje gedekt door een leien schilddak met midden bovenop een dakruiter. Het kerkje is voorzien van rondboogvensters en in de gevels zijn geblokte pilasters aangebracht. In 1830 werd de consistorie gebouwd. De consistorie is in protestantse kerken de ruimte waarin de kerkenraadvergadert.

In de protestantse kerk is de kerkenraad het hoogste orgaan van de plaatselijke en in principe zelfstandige kerkgemeente. De ruimte bevindt zich normaal gesproken in het kerkgebouw of vlak ernaast.

De eikenhouten preekstoel in de kerk is van 1770 en heeft in eerste instantie (ca. 100 jaar) dienstgedaan in de oude Petruskerk, die in 1896 vervangen is door de huidige Sint-Petrus’- Bandenkerk.

Orgel

Het een-klaviers orgel uit deze kerk is evenals het kerkje zelf, een Rijksmonument en verkeert nog voor 75% in zijn oorspronkelijke staat!

De Nederlands Hervormde gemeente en de Gereformeerde kerk van Oisterwijk zijn in 2006 samengevoegd tot de Protestantse gemeente Oisterwijk. De kerk, die ook wel met ‘Lodewijkskerkje’ wordt aangeduid, heet vanaf 2010 De Protestantse Kerk.

Bron: J. van Oudheusden, Erfgoed van de Brabanders. Verleden met een toekomst K. Welmers.
Een eeuwenoude protestantse kerk in Oisterwijk. Rijksdienst van cultureel erfgoed. Reliwiki.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.