Villa Zonnewende is in 1922 gebouwd in opdracht van de Tilburgse textielfabrikant Adolf van den Bergh, oprichter van AaBe textielfabriek, later ‘De Koninklijke AaBe wollenstoffen- en dekenfabrieken’ die van 1929 tot 2008 bestaan heeft.

Het jaar 1811 wordt door AaBe als het jaar van ontstaan beschouwd. In dat jaar liet Frederik van den Bergh vanwege de beschikbaarheid van zuiver water een windvolmolen aan het Galgeven bouwen. Deze stond ten dienste van de bloeiende Tilburgse wolnij- verheid. Het was een succesvolle onderneming en betekende de start van de Van den Berghs en hun wol- lenstoffenfabrieken in Tilburg.

De molen was een compleet fabrieks-nederzettinkje met enkele arbeiderswoningen en een kantoortje. Hierdoor werd het ven ook wel Berghven genoemd. De activiteiten zorgden wél voor vervuiling van het water. Molen en nederzetting zijn inmiddels verdwenen.

De familie bezit meer gronden rond het Galgeven en laat daar in 1922 een statig buitenverblijf realiseren door de bekende architect Karel de Bazel. Karel de Bazel was lid van de Theosofische Vereniging en geloofde als ‘priester-kunstenaar’ dat kunst van ware schoonheid altijd gebaseerd was op kosmisch- geometrische figuren als vierkanten, cirkels en drie- hoeken. In het ontwerp van villa Zonnewende zien we dit ook terug. In het ontwerp is gestreefd naar een totaalconcept van interieur en exterieur. Karel de Bazel zag het huis, maar ook ruimten binnen het huis, als een afspiegeling van de kosmos waarin alle onderdelen in harmonie met elkaar bestaan.

Villa Zonnewende is gebouwd in een Engelse landhuis- stijl met onder andere symmetrisch opgezette plattegronden, hoog opgaande gevels en steile rieten kappen. Na de brand in 1937 wordt Zonnewende op basis van het oorspronkelijk ontwerp herbouwd.

Zonnewende ligt in een groots opgezet park in Engelse landschapsstijl met oprijlaan en aan de achterzijde gazons, dat aan de westzijde door middel van een vijver en groepen van oudere beuken, eiken en linden overgaat in het cultuurland. Een aantal bomen in het park hebben net als de villa een monumentale status.Naast de parkaanleg en het exterieur, is het interieur van met name de begane grond van villa Zonnewende opmerkelijk gaaf gebleven.

Bron afbeeldingen en teksten: lezing Zonnewende 100 jaar, https://www.soka.nl/artikelen/

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.