In het kader van ‘Open Monumentendag – Levend Erfgoed’ zullen op zondag 10 september in het centrum ook reuzen te zien zijn. Weet u hoe dat reuzenverhaal ontstaan is? Bij de gemeentelijke herindelingen in Midden-Brabant in 1997, zijn de drie zelfstandige kernen Oisterwijk, Moergestel en Heukelom samengevoegd tot de nieuwe gemeente Oisterwijk. De millenniumviering werd aangegrepen om het idee van drie reuzen in de nieuwe gemeente Oisterwijk werkelijkheid te laten worden. Door alle drie de dorpskernen een reus te geven, werd daarmee de identiteit letterlijk uitgedragen. De reuzen moesten in gezamenlijkheid worden geëxploiteerd. Zo ontstond het beeld van eenheid in verscheidenheid.

Voor Heukelom werd dat: ‘Heukelomse Mie’

Er is een café in Heukelom aan de Laag Heukelomseweg 13. Vroeger had het de naam ‘Jagers en Vissers Lust’. De uitbaatster heette Maria Isabella Pieters. Zij werd in 1854 in Leende geboren en leefde vervolgens 64 jaar in Heukelom. In 1924 kreeg ze hulp van haar nicht Mie en haar man, die na 1930 samen het café voort zetten.

Mie Pieters was een vrouw met persoonlijkheid. ‘Een verstandige en nobele vrouw met een scherpe blik op gebeurtenissen en toestanden. Mie kon met iedereen omgaan, of het nou om Jantje Spons, Panis Venus of een meer gezeten burger ging’. Daarnaast is Mie in het verleden, om meerdere redenen, een belangrijk persoon geweest voor Heukelom.

Het café heeft later ook de naam Mie Pieters gekregen. Om deze reden is er voor gekozen de Heukelomse reus de beeltenis te geven van Mie Pieters en haar Heukelomse Mie te noemen. Een muurschildering van Mie Pieters is nog altijd te zien in het café.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.