Kapelaan Sleegers hield zich in de oorlog met name bezig met het onderbrengen van onderduikers. Hij was de vertrouwens- en raadsman van de ondergrondse beweging en droeg het   predicaat “Duikhoofd” met ere. Hij zorgde voornamelijk voor onderduikadressen en bonnen.

Kapelaan Sleegers

Kapelaan Sleegers werd geboren te Helmond op 13 juli 1911 als zoon van landbouwer Johannes Sleegers (Helmond 21 juni 1879) en Johanna Maria Swinkels (Helmond 4 november 1880). Op 26 september 1924 vertrok Kapelaan Sleegers naar het kleinseminarie te Sint-Michielsgestel. Hij was kapelaan te Oisterwijk (Joannesparochie) van 6 februari 1942 tot 7 september 1945. Toen de pastorie op last van de Duitse bezetter op 20 oktober 1943 ontruimd moest worden, vond hij onderdak bij de familie Paijmans en later bij de familie Bart Puts. Sleegers werd ‘duikhoofd’ voor de organisatie die zich bezighield met het zoeken van onderduikadressen voor jongens die aan de verplichte Arbeidsinzet wilden ontkomen. Hij werkte nauw samen met de katholieke familie Kruitwagen, waarvan J. Kruitwagen werkte bij de distributiedienst en later bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Sleegers had goede contacten met de boerenfamilie van Martinus van de Wouw op Kievitsblek, waar vele onderduikers een tijdelijk adres vonden. Door de Biezenmortelse kapucijner pater Janus Optatus raakte hij betrokken bij de hulp aan ondergedoken Airborne-militairen nabij de Huisvennen in de Kampina. Op zondag 15 oktober 1944 organiseerden de pater en Sleegers zelfs een heilige mis voor de katholieken onder de militairen op de heide. Sleegers zette zich als kapelaan bijzonder in voor de sportontwikkeling in de parochie Joannes. Hij was betrokken bij de oprichting van Golva en Taxandria in 1944. In 1955-1956 was Sleegers kapelaan in Budel. Hij was (in elk geval vanaf 4 juli 1961) pastoor te Tilburg (Groeseind), waar hij op 31 oktober 1976 met emeritaat ging. Hij was zeer aimabel en graag gezien onder de Tilburgers uit deze volksparochie. Hij overleed te Tilburg op 25 augustus 1992. In 2010 besloot het gemeentebestuur een straat naar hem te vernoemen in de wijk Pannenschuur.

Literatuur: Peter van der Linden, Kampina Airborne. Gevluchte en ondergedoken geallieerde airborne-militairen in natuurgebied de Kampina (Boxtel 2012).

Zie: Ad van den Oord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.