Het kasteel heeft een rijke geschiedenis, met vele bewoners zoals in vele boeken beschreven. Het kasteel heeft vele jaren leeggestaan als gevolg van een testament van Donatus van den Bogaerde van Terbrugge.

Over de herkomst van de naam is wel een en ander bekend uit diverse boeken en geschriften. Emelaer, het eerste stuk van de Emer of Nemer, het stroompje dat er liep. Het tweede gedeelte ‘laer’ wat lege plek betekende. Een lege plek aan de stroom, de Emer dus. Een met water omgeven versterkt huis. De Emerlaer, der Amelaer, ’t huis den Emer zijn enkele namen die in diverse boeken voorbij komen.

De eerste stukken over het kasteel werden bekend in 1303, toen Hertog Jan van Brabant, Ridder Geerlinck van den Bossche vrijstelde van belastingen.

Het kasteel heeft een rijke geschiedenis, met vele bewoners zoals in vele boeken beschreven. Het kasteel heeft vele jaren leeggestaan als gevolg van een testament van Donatus van den Bogaerde van Terbrugge (1895).

In de nacht van 8 op 9 maart 1969 brandde het kasteel grotendeels af. Gelukkig werd het in de jaren daarna gerestaureerd en in ere hersteld. Op dit moment wordt het kasteel bewoond door Carole Vos.

De bijgebouwen zijn sinds 1989 in gebruik als kantoor van het Brabants Landschap. De kelder, het souterrain, is in gebruik door ‘Souterrain de twaalf trappisten’.

Bronvermelding: ‘Haaren, een wandelend dorp’.
Heeswijk van den Bogaerde van Terbrugge van R. Cleverens en Kasteel Nemerlaer van Anton van Oirschot en Carole Vos.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.