Oisterwijk in Beeld werkt aan een mooie totaalfilm voor het 25 jarig jubileum van de Stichting De Kerkhovense Molen. We kunnen het niet laten om alvast een paar mooie beelden te combineren tot een kort sfeerfilmpje. Sfeerbeelden van het meest markante gebouw in Oisterwijk: de Kerkhovense Molen. Dronebeelden van Paul Kruijssen van P-Projects.

Meer info over de Kerkhovense Molen

Achtergrond Kerkhovense Molen

De Kerkhovense Molen in Oisterwijk is een monumentale stenen stellingmolen uit 1895, die nog steeds in gebruik is en toegankelijk is voor publiek. De historie en beschrijving van de molen zijn te vinden op de pagina historie.
Vrijwillige molenaars zorgen er voor, dat de molen kan blijven malen. Zij zijn ook beschikbaar voor demonstraties en excursies. Zie ook de pagina molenaars. De molen is eigendom van de stichting de Kerkhovense Molen, die met alleen een beperkte monumentensubsidie zorg moet dragen voor de instandhouding. De verkoop van de producten van onze molen wordt gebruikt om de molen te kunnen exploiteren en openstellen. De stichting is een non-profit instelling.

Door samenwerking met Amarant, instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, en de inzet van steeds meer vrijwilligers heeft de molen ook een winkel. In 2010 hebben we een nieuw interieur gekregen. Daarin zijn de meelproducten van de molen te koop, maar ook worden groenten uit eigen tuin verkocht en biologische producten van kwekers uit de omgeving.

In de winkel bent u de hele week ook welkom voor een kopje koffie met zelfgebakken koek of worstenbrood. Voor meer informatie en het assortiment zie de pagina winkel met de onderliggende pagina’s meelproducten (waarin ook een aantal leuke boeken over molens & broodbakken te vinden zijn) en tuin. Zodra het zonnetje schijnt, kan de passerende fietser ook even uitblazen op het terras. 

Voorgeschiedenis
De Kerkhovense molen is in Oisterwijk de laatst overgebleven molen. De geschiedenis ervan begint in de 14de eeuw en de bedrijfsfunctie eindigt vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarmee wordt een werkzame periode overspannen van maar liefst zes eeuwen. Naar de maatstaven van de moderne tijd gerekend is dat onvoorstelbaar lang. Ook is er in al die eeuwen in de techniek van het maalproces niets veranderd: langzaam draaiende, tonnenwegende molenstenen zijn tot het laatst het hart blijven vormen van het bedrijf. De aandrijving is in de afgelopen eeuw wel veranderd: naast de wind kwam ook de (stoom)machine op als aandrijfmiddel.

De geschiedenis van deze laatste Oisterwijkse molen in het geheel niet uitzonderlijk. Zijn lotgevallen kunnen als exemplarisch gelden voor de opkomst en ondergang van het ambachtelijke molenaars bedrijf op de zandgronden van Zuid-Nederland. Daarnaast kent de geschiedenis van de Kerkhovense molen natuurlijk ook bijzonderheden die specifiek zijn voor dit bouwwerk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.