De werkgroep Struikelstenen Oisterwijk is in 2017 gestart om een bijzondere groep oorlogsslachtoffers op een speciale wijze te herdenken. Deze oorlogsslachtoffers zijn mensen die vanwege hun geloof, huidskleur of geaardheid door de Duitse bezetter zijn opgepakt en in kampen omgekomen. De lijst telt ruim 20 joodse mensen die in Oisterwijk hebben gewoond, en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord in een concentratiekamp

De werkgroep heeft in 2020 de laatste 12 Struikelstenen ontvangen. Op 9 september 2021 werden 5 struikelstenen gelegd in beperkt gezelschap, vanwege de RIVM-regels. 

In de ochtend werden familieleden van de desbetreffende omgekomen Joodse mensen  ontvangen op het Oisterwijkse Raadhuis. Daar werden ze welkom geheten worden door  Sjef van den Bijgaart, voorzitter van de werkgroep Struikelstenen en burgemeester Janssen. Na een toelichting door Sjef van den Bijgaart, voorzitter van de werkgroep en een toespraak van Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, startte de steenlegging, met 5 struikelstenen ter herdenking aan de familie Heijmans aan de Adervendreef. Bij de steenlegging gaf werkgroeplid Peter Slingerland een korte toelichting.

Om deze mensen te herdenken worden er, sinds een aantal jaren, overal in Europa struikelstenen voor woningen geplaatst van waaruit mensen zijn afgevoerd naar kampen. Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen). De initiatiefnemer Gunter Demnig zegt hierover: “Je struikelt er over met je hart en hoofd en moet buigen om ze te lezen.“ Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen van waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Op plekken waar de oorspronkelijke huizen verdwenen zijn, maar vroeger slachtoffers van de Duitse bezetter hebben gewoond, komt eveneens een “Struikelsteen”. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.