De werkgroep Struikelstenen Oisterwijk is in 2018 gestart om een bijzondere groep oorlogsslachtoffers op een speciale wijze te herdenken. Deze oorlogsslachtoffers zijn mensen die vanwege hun geloof, huidskleur of geaardheid door de Duitse bezetter zijn opgepakt en in kampen omgekomen. De lijst telt ruim 20 joodse mensen die in Oisterwijk hebben gewoond, en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord in een concentratiekamp

In 2019 werden al op enkele lokaties in Oisterwijk struikelstenen gelegd door Gunther Demnig, Duitse kunstenaar en de initiator van dit project dat in geheel Europa wordt uitgerold. Op 9 september jl. werden door familieleden van de familie Heijmans vijf stenen gelegd aan de Adervendreef.  Op 14 oktober a.s. zullen de laatste struikelstenen in Oisterwijk gelegd worden. Er wordt gestart om 13.40 op Baaneind 12 in Heukelom. Daarna worden er stenen gelegd aan de Kerkstraat 33, De Lind 2, Burgemeester Canterslaan 5 en, tot slot, aan de Bremlaan 1.  

Een van de struikelstenen wordt gelegd ter nagedachtenis aan Sarah van Oss

Het idee is in de ochtend om familieleden van de desbetreffende omgekomen Joodse mensen te ontvangen op het Oisterwijkse Raadhuis. Daar zullen ze welkom geheten worden door de Sjef van den Bijgaart, voorzitter van de werkgroep Struikelstenen en burgemeester Janssen. Na een toelichting door Kees Welmers, een toespraak van René Kok  lid Raad van Toezicht van het Nationaal Monument Kamp Vught.

Om deze mensen te herdenken worden er, sinds een aantal jaren, overal in Europa struikelstenen voor woningen geplaatst van waaruit mensen zijn afgevoerd naar kampen. Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen). Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen van waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Op plekken waar de oorspronkelijke huizen verdwenen zijn, maar vroeger slachtoffers van de Duitse bezetter hebben gewoond, komt eveneens een “Struikelsteen”. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.