28 januari 2022: eindverslag Struikelstenen werkgroep

Samenvattende video die achtergrond en motivatie schetst wat het belang is van de activiteiten van deze werkgroep in Oisterwijk: eindverslag Struikelstenen Werkgroep Oisterwijk28 januari 2022: eindverslag Struikelstenen werkgroep.

27 januari 2022: herdenking drieëntwintig Holocaustslachtoffers in Oisterwijk

Holocaustslachtoffers waarvoor in de afgelopen jaren struikelstenen zijn gelegd in het Oisterwijk.  Op 27 januari 1945 hebben soldaten van het Sovjetleger de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijd. Donderdag 27 januari 2022 heeft de werkgroep struikelstenen bij de 23 stenen in Oisterwijk een kaars aangestoken ter herdenking van de holocaustslachtoffers.

14 oktober legging 7 struikelstenen

Op 14 oktober a.s. zullen de laatste struikelstenen in Oisterwijk gelegd worden. Er wordt gestart om 13.40 op Baaneind 12 in Heukelom. Daarna worden er stenen gelegd aan de Kerkstraat 33, De Lind 2, Burgemeester Canterslaan 5 en, tot slot, aan de Bremlaan 1.  

Het idee is in de ochtend om familieleden van de desbetreffende omgekomen Joodse mensen te ontvangen op het Oisterwijkse Raadhuis. Daar zullen ze welkom geheten worden door de Sjef van den Bijgaart, voorzitter van de werkgroep Struikelstenen en burgemeester Janssen. Na een toelichting door Kees Welmers, een toespraak van René Kok  lid Raad van Toezicht van het Nationaal Monument Kamp Vught.

september 2021

De werkgroep heeft in 2020 de laatste 12 Struikelstenen ontvangen. Op 9 september 2021 werden 5 struikelstenen gelegd in beperkt gezelschap, vanwege de RIVM-regels. 

In de ochtend werden familieleden van de desbetreffende omgekomen Joodse mensen  ontvangen op het Oisterwijkse Raadhuis. Daar werden ze welkom geheten worden door  Sjef van den Bijgaart, voorzitter van de werkgroep Struikelstenen en burgemeester Janssen. Na een toelichting door Sjef van den Bijgaart, voorzitter van de werkgroep en een toespraak van Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, startte de steenlegging, met 5 struikelstenen ter herdenking aan de familie Heijmans aan de Adervendreef. Bij de steenlegging gaf werkgroeplid Peter Slingerland een korte toelichting.

oktober 2020

Begin november zouden de laatste 11 struikelstenen gelegd worden door initiatiefnemer Gunther Demnig. Helaas dwingt corona ons, om dit moment te verschuiven naar 2021. Bij de vorige struikelstenenlegging was de kleindochter van Otto Rosenbaum aanwezig. Met haar maakten we een korte documentaire over het leven van Otto en Stephanie Rosenbaum – Vogel.

januari 2020

Bijzondere herdenking Holocaust: Levenslichtmonument 

Waar en wanneer

Maandag 27 januari stond het Levenslicht op de Kiosk op de Lind en op dinsdag 28 januari op het Kerkplein voor de St. Petruskerk. Op woensdag 29 januari staat het levenslichtmonument in Heukelom bij het Baaneind 12, op donderdag 30 januari in de centrale hal van de Leerfabriek en op vrijdag 31 januari voor het Station. De afsluiting vindt plaats op zaterdag 1 februari door burgemeester Hans Janssen op het St. Jansplein in Moergestel.

Een week lang zal het Levenslicht dus op wisselende plaatsen elke dag om 17.30 uur ontstoken worden en het blijft branden tot  21.00 uur. Elke avond zullen de namen van de Joodse slachtoffers genoemd worden. Leden van het gemeentebestuur van Oisterwijk en vrijwilligers worden uitgenodigd bij toerbeurt te waken bij het Licht.

Waarom

Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijd. Na de oorlog is dit kamp uitgegroeid tot het symbool van de Holocaust. Ook is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Vrijheid kun je niet vieren zonder stil te staan bij de vervolging en moord op 104.000 Joden, Roma en Sinti, die vanuit Nederland zijn gedeporteerd.

Het Levenslichtmonument is een eerbetoon aan medeburgers die slachtoffer werden van een afgrijselijke systematische vervolging en moord tijdens de tweede wereldoorlog. In heel Nederland zal het Levenslicht die dagen branden. Dit is een project van het landelijke 4 en 5 mei comité, met medewerking van de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten, het Nederlands Auschwitz Comité, het Joods Cultureel Kwartier en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Deze herdenking is georganiseerd door de gemeente Oisterwijk in samenwerking met de Werkgroep struikelstenen. Zij nodigen alle inwoners uit het Levenslicht te bezoeken en stil te staan bij de slachtoffers.  

november 2019

Het is 1938 en in de George Perklaan, op nummer 15, woont vanaf 4 november Franz Ferdinand Oppenheimer.

Hij is kleinzoon van de medeoprichter van de multinationale onderneming Adler & Oppenheimer, eigenaar van de KVL.

Franz Ferdinand vlucht uiteindelijk, maar wordt door de Duitsers aangehouden en op transport gesteld naar concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn. Daar overlijdt hij op 25 februari 1941.

Op 12 maart 2019 werd op zijn woonadres een struikelsteen gelegd, ter nagedachtenis.

maart 2019

De eerste struikelstenen zijn 12 maart gelegd. Een kort verslag.

Programma Struikelsteenlegging op 12 maart

Lokatie George Perklaan 7

14.30 uur welkom en toelichting op het project Struikelstenen in Oisterwijk door Kees Welmers. Toespraak Burgemeester Hans Janssen.

Werkgroeplid Peter Slingerland geeft toelichting: er worden stenen gelegd voor Hans May, Hermine Elsas-Gluck, Siegfried Kanstein, ­­Elisabeth Kan­stein-Wolff en Cato Wolff.

Het Kaddisj door Max Wolff, broer van Elly en Cato Wolff en zwager van Siegfried Kanstein. 

Steenlegging door Gunther Demnig, begeleid door muziek door harmonie Asterius

Lokatie George Perklaan 15

Welkomswoord door Werkgroeplid Kees Welmers

Werkgroeplid Peter Slingerland geeft toelichting: er wordt een steen gelegd voor Franz Ferdinand Oppenheimer.

Toespraak door Elisabeth Oppenheimer, dochter van Wolfgang Oppenheimer, de neef van Franz Ferdinand Oppenheimer.

Steenlegging door Gunther Demnig, begeleid door muziek door harmonie Asterius

Lokatie Schoolstraat 18 

Peter Slingerland: Er worden stenen gelegd voor Friedrich Mayer, ­­­­­­­Otto Max Mayer, en ­Erna Mayer-Oppenheimer

Toespraak door Burgemeester Hans Janssen. 

Namens de familie spreekt Richard Treuherz, kleinzoon van Betty Oppenheimer, de nicht van Erna Oppenheimer

Steenlegging door Gunther Demnig, begeleid door muziek door harmonie Asterius

Rabbijn Rachel Montagu spreekt het gebed El Male Rachamim uit. 

Bijdrage van leerlingen van de basisschool “de Tovervogel”

Lokatie Peperstraat 18

Welkom

Peter Slingerland: Er worden stenen gelegd voor Otto Rosenbaum en  Sarah Stephanie Rosenbaum-Vogel.

Namens de familie spreken Ellie Deaner-Rose, kleindochter van echtpaar Rosenbaum-Vogel en Steven Rose kleinzoon van echtpaar Rosenbaum-Vogel

Steenlegging door Gunther Demnig (Muziek door Asterius)

Na afloop gelegenheid tot contact met familie en leden werkgroep op het Raadhuis op de Lind. 

februari 2019

december 2018

12 maart legging eerste struikelsteen

We hebben bericht gekregen van de organisatie dat de eerste 11 Struikelstenen worden geleverd. Op 12 maart 2019 om 15.00 uur zal de eerste steen gelegd worden door Gunther Demnig, Duitse kunstenaar en de initiator van dit project dat in geheel Europa wordt uitgerold. 

De werkgroep Struikelstenen Oisterwijk is natuurlijk blij met dit goede nieuws en werkt aan een programma voor die dag! Het idee is in de ochtend om familieleden van de desbetreffende omgekomen Joodse mensen te ontvangen op het Oisterwijkse Raadhuis. Daar zullen ze welkom geheten worden door de voorzitter. Na informatie gedeeld te hebben over Oisterwijk, ons project en na een rondrit met de Parel Express zijn belangstellenden en genodigden van harte welkom op het Raadhuis, waar burgemeester Hans Janssen iedereen kort toespreekt. Na een kort programma gaan we, met de Parel Express naar de eerste lokatie in de Georg Perklaan, waar Gunter Demnig de eerste steen zal leggen. Ook zal er muziek ten gehore gebracht worden en zal een familielid een woordje spreken. Het gezelschap zal zich verplaatsen naar de Schoolstraat.  Hierbij zal een klas van de Tovervogel aanwezig zijn. Uiteindelijk sluiten we af bij een steenlegging in de Peperstraat.

juli 2018

Collecte Oranjefonds 

Struikelstenen nieuws: eind mei heefStruikelstenen nieuws paginat de werkgroep Struikelstenen meegedaan aan de Oranjefondscollecte. Vier dagen lang zijn vrijwilligers op stap geweest in Oisterwijk-Zuid met de collectebussen van het Oranjefonds. Het mooie van die collecte is dat de gevers daarmee projecten steunen van het Oranjefonds maar ook een plaatselijk doel. In dit geval was dat het project Struikelstenen Oisterwijk.  

Struikelstenen nieuws paginaEr worden 22 struikelstenen in Oisterwijk gelegd voor Joden die in de Tweede Wereldoorlog in Oisterwijk woonden en werden gearresteerd door de Duitsers en omgebracht zijn in een concentratiekamp/vernietigingskamp. De helft van de opbrengst van de collecte is bestemd voor dit doel. De andere helft gaat naar sociale organisatie in dit geval in de provincie Noord Brabant. 

2 Juli kwam de uitslag. Bijgevoegd een foto van de verzegeling en overhandiging van de opbrengst van de Oranjefondscollecte door Sjef van den Bijgaart aan Joke van Pelt van de Regiobank Midden Brabant Advies in Udenhout.

juli 2018

Plaatsing Struikelstenen

In september 2017 zijn de 22 struikelstenen die in Oisterwijk gelegd gaan worden, besteld. Er zit een lange levertijd op: vorige week kregen wij bericht van Anne Thomas, International Coördinator STOLPERSTEINE, dat 2018 niet meer haalbaar is. Het wordt dus 2019 en in welke periode is helaas nog niet bekend. Dat wil niet zeggen dat de werkgroep nu niet verder kan. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan om familieleden/nabestaanden te achterhalen om hen in kennis te stellen van de plannen. Iedere keer als er weer iemand opgespoord is, krijgen we heel positieve reacties over het project. 

De foto is van de struikelstenen in Moergestel. Struikelstenen nieuws pagina