Deze aflevering van Kijk dit is Oisterwijk gaat over het Belversven, en met name over de schoonmaak in 2006. Tonnen slib werden verwijderd uit dit 8 ha grote mooie ven. Frans vertelt u mooie weetjes.

Kijk dit is Oisterwijk

met Frans Kapteijns als presentator is een serie die eerder gemaakt is voor de Lokale Omroep Voor Oisterwijk, kortom Lovo. Deze leerzame en leuke aflevering is uit maart 2006. Totaal zijn er in de serie Kijk, dit is Oisterwijk ruim 125 afleveringen gemaakt van dit interessante natuurprogramma. Frans Kapteijns is PR Boswachter bij Natuurmonumenten en kent de omgeving van Oisterwijk op z’n duimpje. Voor meer info over de Oisterwijkse bossen en vennen kijk op de site van Natuurmonumenten.

Belversven

Belversven Kampina
Belversven

Het krieken van de dag is het beste tijdstip om vogels waar te nemen. Dan bezetten ze hun zangposten om iedereen te laten weten: dit is mijn territorium. Het Belversven en zijn directe omgeving is bijzonder aantrekkelijk voor onze gevederde vrienden. Er worden wel 40 soorten regelmatig waargenomen waaronder interessante soorten als blauwborst, roodborsttapuit, wulp en boompieper. En met een beetje geluk kun je er een zilverreiger of een boomvalk tegenkomen.

 Pasja en het Belversven

Pasja en het BelversvenEr is een boek geschreven over het Belversven: Pasja en het Belversven. Korte inhoud:
Henk Bloemers, Jacques van Hengel, Bob Sloten, Jan de Vries, Willy de Boer en Pasja, zeven vrienden van het gymnasium, vormen tesamen de club deSchoppenzeven. Pasja heet eigenlijk Willy ten Water, maar omdat hij nogal lui en zeer gezet is, hebben de vrienden hem de bijnaam Pasja gegeven.
In de zomervakantie gaan de jongens kamperen in de bossen bij Oisterwijk. Na een avontuurlijke treinreis, slaan ze hun tent op te midden van dennenbossen en vlak bij een ven, waarin ze heerlijk kunnen zwemmen.
Op een dag horen ze van de postbode dat het spookt in de bossen. Verschillende mensen uit het dorp zijn al eens ’s nachts door een spook verrast of achterna gezeten. De spoken zijn gesignaleerd bij de oude boerderij van Franske, die al 10 jaar leeg staat. Nu is de nieuwsgierigheid van de jongens gewekt en besluiten ze om er eens een kijkje te gaan nemen.
In het donker gaan ze op pad langs het Belversven en bij de oude boerderij gekomen, krijgen ze de schrik van hun leven als ze een vreemd langgerekt gehuil horen, dat langzaam wegsterft. Plotseling zien ze een witte gedaante zweven, die zich richting boerderij begeeft en daar plotseling verdwijnt.
Dat is het begin van een reeks spannende avonturen, waarin Bob en Henk, verstopt in een grote kist, ontdekken dat de spoken een bende internationale misdadigers zijn, die in de boerderij gestolen gouden en zilveren voorwerpen omsmelten tot Belgische geldstukken.
Als de jongens met z’n zessen naar de boerderij gaan om de bende te ontmaskeren, wil Pasja niet mee. Hij vindt het te gevaarlijk en verdwijnt op de fiets. De andere jongens krijgen de schrik van hun leven, wanneer ze door de misdadigers gepakt worden.
Ze worden geboeid en vastgebonden in de boerderij gevangen gehouden. Doch dan gebeurt er iets wonderlijks. Plotseling worden de jongens bevrijd door een spook, die ze helpt te ontvluchten. Groot is hun blijdschap als ze in het spook Pasja herkennen, die zijn vrienden, als spook verkleed, te hulp schoot. Pasja is nu de grote held en de misdadigers worden door, de door Pasja gewaarschuwde politieagenten, snel ingerekend.
Tot slot worden de jongens bij de burgemeester thuis nog eens hartelijk bedankt en zingen alle dorpsbewoners hun toe. Doch als de mensen hun ook bij de tent komen bezoeken, vinden de jongens het te veel worden en keren ze naar huis terug. Het is een onvergetelijke vakantie geweest!

http://www.oudejeugdboeken.nl/jongens/pasja.html

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.