BD-journalist Tom Tacken schrijft op 21 juli over Rommeldam, n.a.v. plannen om in Groenlo een soortgelijke attractie op te zetten: Bommelwereld. Graag halen we, ter gelegenheid hiervan, de tweedelige serie over Rommeldam weer voor het voetlicht.

Kent u Rommeldam nog? De stripverhalen over Heer Olie B Bommel en Tom Poes waren in de jaren 60 mateloos populair. De verhalen speelden zich af in het denkbeeldige stadje Rommeldam. Maar.. Rommeldam heeft daadwerkelijk bestaan! Het was een miniatuurstadje aan de Gemullenhoekenweg in Oisterwijk, geopend op 29 juni 1955. Het was een soort Madurodam met de sfeer van de Efteling en er stonden zo’n 400 miniatuurhuisjes op een terrein van ruim 2 hectaren groot. Benieuwd wat Bommelwereld gaat worden!

Het eerste deel verhaalt over het ontstaan en dit deel, over de geschiedenis van Rommeldam over de gang van zake en uiteindelijk, de ondergang van dit miniatuurstadje in Oisterwijk in de jaren 50.

Beelden van de bouw van huisjes en poppetjes voor Rommeldam in Oisterwijk. Deze beelden zijn bewerkt, en origineel afkomstig van de Bommelzolder, een museum over Ollie B Bommel, Tom Poes en al die andere figuren uit de strips van Marten Toonder.
Mooie zwart wit beelden van het bezoek van enkele kinderen in Rommeldam in Oisterwijk.
Fred Spier stuurde ons twee leuke filmpjes en foto’s van bezoek van de familie aan Rommeldam in 1955 en in 1957. “Ik herinner me onze bezoeken nog heel goed, en vond het leuk daar. Alhoewel ik me toen afvroeg hoe de Oude Schicht kon rijden met die kap, die toch door de tegenwind er snel vanaf geblazen zou worden. Later begreep ik uiteraard dat dit artistieke vrijheid was, maar toen was ik wat praktischer ingesteld”, aldus Fred, wiens vader Henri Louis Spier dit uitstapje filmde.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.