In de nacht van 27 op 28 februari 1923 wordt Oisterwijk opgeschrikt door het geloei van de KVL stoomfluit. De Oisterwijkse brandweer rukt uit en krijgt hulp van de Tilburgse brandweer want de Touwerij van de KVL staat in lichterlaaie. De houten spanramen en een grote voorraad huiden gaan verloren. De directie is geschrokken.

Het had nog veel erger kunnen aflopen en men neemt geen halve maatregelen. In 1925 worden, door architect O. Triebel uit Oisterwijk, tekeningen gemaakt voor een brandspuithuis en in 1928 wordt het KVL brandweercorps opgericht. Dit blijkt niet overbodig, want er is regelmatig brand op het complex.

Deze beelden, afkomstig van de familie Hoogland, stammen uit de periode van de tweede wereldoorlog. De bedrijfsbrandweer bestrijdt het vuur en krijgt assistentie van de Oisterwijkse en Tilburgse brandweer. KVL gebruikt een Ford Thames: een hogedruk nevel-tankauto met een capaciteit van 225 liter per minuut. De brand is aan de Almystraat, waarschijnlijk was dit pand toentertijd in gebruik als algemeen magazijn.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.