Dat zijn de joodse Holocaustslachtoffers waarvoor in de afgelopen jaren struikelstenen zijn gelegd in het Oisterwijk.  Op 27 januari 1945 hebben soldaten van het Sovjetleger de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijd. Donderdag 27 januari heeft de werkgroep struikelstenen bij de 23 stenen in Oisterwijk een kaars aangestoken ter herdenking van de holocaustslachtoffers.

Bekijk de video

Op 28 januari zal tijdens een holocaust herdenking in Tiliander het boek “Struikelstenen in Oisterwijk. Het verleden herdenken met het oog op de toekomst”  worden gepresenteerd. Daarbij zijn familieleden en nabestaanden uitgenodigd van de joodse slachtoffers die vanuit Oisterwijk naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd en vermoord. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst wordt een interview getoond met Max Wolff en Ad van den Oord vertelt over de Joodse inwoners van Oisterwijk. De werkgroep struikelstenen doet verslag van de steenlegging in de afgelopen 3 jaar. Peter Slingerland heeft een boek samengesteld waarin alle 23 slachtoffers zijn geportretteerd in woord en beeld. Een aangrijpende geschiedenis van de holocaust in Oisterwijk. 

De eerste twee exemplaren van het boek worden uitgereikt aan de 95 jarige Max Wolff. Twee zussen van hem, Kitty en Elly en haar man Siefgried Kanstein, woonden in de George Perklaan in Oisterwijk en werden op hun vlucht aangehouden, gedeporteerd en op 14 november 1942 in Auschwitz vermoord. Het andere exemplaar wordt uitgereikt aan de burgemeester van Oisterwijk, Hans Janssen. De bijeenkomst zal worden afgesloten door de voorzitter van de werkgroep struikelstenen Sjef van den Bijgaart door het opheffen van de werkgroep. 

Het boek “Struikelstenen in Oisterwijk. Het verleden herdenken met het oog op de toekomst”  is verkrijgbaar bij de uitgever Het Kwartier van Oisterwijk en bij de boekhandelaren in Oisterwijk en Moergestel en bij de Heemkundekring voor de prijs van 15,= U kunt het ook bestellen via de website van Het Kwartier van Oisterwijk

Meer informatie over struikelstenen in Oisterwijk.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.