Heukelommetje: een leuke korte wandeling

In mei 2013 werd er een wandeling geopend, genaamd ’t Heukelommetje. Een van de initiatiefnemers van deze route is Dre van Hal, die ons door de tocht leidt. Programma duurt 10 minuutjes.

Meer informatie over ’t Heukelommetje

Loes Westgeest liep de route:

Wim en ik gaan vandaag het nieuwe wandelpad op Heukelom “doen”. Op de Sparrendreef even voorbij café Mie Pieters staat een overzichtsbord. Het “Heukelommetje”, zoals deze nieuwe route heet, meet slechts 2 km. We stippelen er daarom, aan de hand van de knooppunten, nog een stuk aan vast zodat we op 8,5 km uitkomen.
Vandaag komen onze koning en koningin op bezoek in Oisterwijk. Het is lekker rustig hier. We lopen eerst door open gebied. Prachtige vergezichten richting Tilburg. We moeten door een klaphekje. En we kunnen hier grote grazers tegen komen. Op een blad zit een wespenboktor. Dit is een insect met de tekening van een wesp. Dit is om vijanden af te schrikken. Mimicry heet dat. Prachtig zoals de natuur dit oplost.

Aan de bosrand staat een scheef gezakt schuurtje. Dit wordt nog afgebroken en daar wordt dan een verbindingspad gemaakt naar Moerenburg. Dat lijkt me wel zo leuk, omdat je dan halverwege je wandeling bij “Zomerlust” iets kan gaan drinken. In de verte zie ik een bijzonder bruggetje. Het lijkt op het skelet van een prehistorisch beest. Daar moeten we over heen. Het is een heel smal wiebelbruggetje. Maar wel heel soliede gemaakt. Dit maakt het nog eens tot een extra spannende wandeling.

Ook voor kinderen. We volgen nu een smal paadje. Links van ons weiland en rechts rimboe. Er zijn mooie planten en dieren te ontdekken. Goed kijken is de boodschap. De speerdistels staan op uitkomen. Kleine blauwe libellen vliegen hier rond. Het lantaarntje? Ik weet het niet er zijn er veel die erg op elkaar lijken. Een grote dikke zweefvlieg met het uiterlijk van een wesp zit op een blad. Al weer mimicry! meer.

Heukelommetje
Heukelommetje