In de week van 26 januari tot en met 1 februari wordt in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom  de holocaust en de bevrijding van Auschwitz herdacht met een Levenslichtmonument.

Het Levenslicht werd op zondag 26 januari 2020 om 17.30 uur ontstoken bij het bevrijdingsmonument aan de Gemullehoekenweg in Oisterwijk door burgemeester Hans Janssen en rabbijn Albert Ringer. Er vond een korte herdenking plaats met medewerking van  de Elckerlyc Speellieden.

Waar en wanneer

Maandag 27 januari stond het Levenslicht op de Kiosk op de Lind en op dinsdag 28 januari op het Kerkplein voor de St. Petruskerk. Op woensdag 29 januari stond het levenslichtmonument in Heukelom bij het Baaneind 12, op donderdag 30 januari in de centrale hal van de Leerfabriek en op vrijdag 31 januari voor het Station. De afsluiting vindt plaats op zaterdag 1 februari door burgemeester Hans Janssen op het St. Jansplein in Moergestel.

Een week lang zal het Levenslicht dus op wisselende plaatsen elke dag om 17.30 uur ontstoken worden en het blijft branden tot  21.00 uur. Elke avond zullen de namen van de Joodse slachtoffers genoemd worden. Leden van het gemeentebestuur van Oisterwijk en vrijwilligers worden uitgenodigd bij toerbeurt te waken bij het Licht.

Waarom

Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijd. Na de oorlog is dit kamp uitgegroeid tot het symbool van de Holocaust. Ook is het dan 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Vrijheid kun je niet vieren zonder stil te staan bij de vervolging en moord op 104.000 Joden, Roma en Sinti, die vanuit Nederland zijn gedeporteerd.

Het Levenslichtmonument is een eerbetoon aan medeburgers die slachtoffer werden van een afgrijselijke systematische vervolging en moord tijdens de tweede wereldoorlog. In heel Nederland zal het Levenslicht die dagen branden. Dit is een project van het landelijke 4 en 5 mei comité, met medewerking van de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten, het Nederlands Auschwitz Comité, het Joods Cultureel Kwartier en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Deze herdenking is georganiseerd door de gemeente Oisterwijk in samenwerking met de Werkgroep struikelstenen. Zij nodigen alle inwoners uit het Levenslicht te bezoeken en stil te staan bij de slachtoffers.  

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.