Pastoor van Beugenstraat werd genoemd naar Herman Jozef van Beugen. Geboren op 14 juni 1811 in ‘s-Hertogenbosch. Hij werd achtereenvolgens assistent in ’s-Heerenberg, kapelaan in Oss (1840) en in de St. Jan van Den Bosch (1844). Hij wordt op 23-9-1856 pastoor in Oisterwijk. Hij richt eind 1856 de Mariacongregatie op en bouwt in 1858 de pastorie aan de Kerkstraat. Hij maakte in Rome in 1867 de heiligverklaring van Joannes Lenarts mee, door paus Pius IX. 

Pastoor van Beugenstraat

In 1877 was Van Beugen stichter van het Gasthuis. Op 28 mei 1878 arriveerden zes Veghelse zusters in het fonkelnieuwe Gasthuis met klooster. Hun opdracht luidde “zicht te wijden aan de verpleging der zieken, de verzorging van oude mannen en vrouwen en, zoo noodig, aan de opvoeding van weesjes”.Tussen 1965 en 1967 is dit gasthuis afgebroken t.b.v. een nieuw bejaardencentrum Ten Bijgaarde, dat inmiddels (in 2005) ook is afgebroken ten behoeve van woningen. Aan de Vloeiweg is een nieuw verzorgings- en verpleeghuis gebouwd, dat de naam “De Vloet” heeft gekregen.

Pastoor van Beugenstraat

Op 19 oktober 1891 deed Van Beugen afstand als pastoor en werd hij rector van het door hem gestichte gasthuis. Hij overleed in Oisterwijk op 13 maart 1892. De gemeente noemde een straat naar Pastoor van Beugen. 

Pastoor van Beugenstraat

Overigens, in de Pastoor van Beugelstraat/hoek Moergestelseweg was vroeger Café “Den Hertog” gelegen. Willem Verhoeven (tevens mede-oprichter van de Kunstkring, de Boterfabriek én de Boerenbond) startte de zaak, Frans Verhoeven was de laatste uitbater. Het werd in het gebruik “D’n ouwen Hertog” genoemd om verwarring met “De jonge Hertog” horecagelegenheid verderop op de Moergestelseweg” te voorkomen. De naam “Den Hertog” vond je op de voordeur en op het geschilderde uithangbord waar het woord ‘café’ plaats moest maken voor de benaming ‘uitspanning’. Het pand werd in 1992 gesloopt. 

Literatuur o.a. uitgeverij Ad van den Oord, Beeldbank Oisterwijk 

2 reacties

  1. Toen in 2005 ten bijgaarde gesloopt ging worden heeft men in de tuin van ten bijgaarde de oude begraafplaats geruimd alwaar de zusters hun laatste rustplaats vonden.Deze was, nadat ten bijgaarde gebouwd is geweest, niet meer te zien en bevond zich onder het grasveld in de mooie tuin waar het Kapelleke nog staat.Ik heb gezien dat er geen archeologisch onderzoek is geweest, er bevonden zich immers ook graftombes(gewelven) en misschien nog meer geschiedenis.
    Daarbij heb ik een grafsteen van pastoor van Beugen in stukken zien liggen op een container.Er is een straat naar hem vernoemd maar vind dit nog steeds jammer dat het graf op deze manier waarschijnlijk geruimd is.Ik vraag me af of pastoor van Beugen misschien eerder herbegraven was of samen met de zusters herbegraven is in een gezamenlijk graf.

    1. Author

      Hermanus Justinus van Beugen 14-06-1811 – 13-03-1892 – 80
      Rector van door hem gesticht Gasthuis 19-10-1891 op Online Begraafplaatsen nok begraafplaats Petrusparochie
      Oisterwijk. Dat wil zeggen dat zijn graf overgebracht is bij de pastoorsgraven langs de
      kerk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.