Bim van der Klei was een verzetsman in hart en nieren. Hij werd de leider van de Oisterwijkse Raad van Verzet en was verbonden met de landelijke Raad van Verzet. Wie was Bim van der Klei?

Bim is zijn verzetsnaam. Als Simon werd hij geboren in 1921 in Bergen op Zoom. Het gezin verhuisde in de zomer van 1932 naar Oisterwijk, waar vader Van der Klei notaris was geworden. Ze betrokken er een villa aan de Haarenseweg 1, later Heusdensebaan. Tijdens de oorlog kreeg Bim contact met medestudenten die in het verzet zaten.
In het voorjaar van 1943 door hij onder. Hij kwam, via de Oisterwijkse ambtenaar Gerard Van der Linden, in contact met het verzet rondom Jan Linthorst (door het verzet ook wel ‘oom Jan’ genoemd, zijn verzetsnaam). Van der Klei organiseerde verzetsactiviteiten in en om Oisterwijk.

Bim nam deel aan de overval op het gemeentehuis van Haaren in de nacht van 14 op 15 januari 1944.

Die overval was in scène gezet om de uit de hand gelopen vervalsingen in het Haarense bevolkingsregister te verdonkeremanen. Naast van der Klei waren ook de ondergedoken broers Martien en Frans de Weijer erbij betrokken en de beide Haarense ambtenaren Marius van den Wildenberg en André Vissers.


Beide Haarense ambtenaren werden in maart 1944 door de Sicherheitsdienst opgehaald en kwamen om het leven. Bim bleef ondergedoken in Haaren en studeerde in 1944 economie in Tilburg, clandestien in kleine groepjes. Na Haaren zat hij nog ondergedoken in Den Bosch en Moergestel.
Bim werd leider van de Oisterwijkse Raad van Verzet, maar slechts weinigen wisten van zijn activiteiten. In Juni/juli 1944 beschikte Bim over voldoende mensen voor een nieuwe groep. In de nacht van 5 op 6 september 1944 had een succesvolle aanslag plaats op de spoorlijn van Tilburg naar Boxtel waarbij beide lijnen volledig werden geblokkeerd.

Het lukte de groep in het frontgebied nog een kleine brug op te blazen, gebruik makend van buitgemaakte springstoffen. Daarnaast werd er een aantal belangrijke ondergrondse kabelverbindingen vernield. In die periode ging de groep van het ene naar het andere schuiladres.
Bim meldde zich na de bevrijding bij de staf van de Binnenlandse Strijdkrachten in Brussel, waar hij de taak kreeg de contacten met de geallieerde strijdkrachten te onderhouden. Bim leed vanaf 1948 aan een ernstige oogziekte en werd blind. In die periode ontving hij regelmatig kaarten van Koningin Wilhelmina.
Hij kreeg een baan in Rotterdam. In 1955 huwde hij met Hanneke de Ruyter-Korver met wie hij een dochter kreeg. Hij gaf in 1980 zijn autobiografie De Smalle Weg uit. Vanaf 1978 tot aan zijn dood was hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Pilotenhelpers uit de Tweede Wereldoorlog: The Escape. Hij woonde in Geldrop en is aldaar op 27 maart 1997 overleden.

Bim van der Klei werd 76 jaar en heeft een grote bijdrage aan het verzet in Oisterwijk geleverd. In Oisterwijk vind je nu de Bim van der Kleistraat.

Tekst: uit draaiboek Verzetsstrijders van de Straat, een serie van Oisterwijk in Beeld