Deze straat werd genoemd naar Mr Abraham Hendrik de Balbian Verster. Geboren in 1830 in Amsterdam als zoon van ambtenaar Jan Verster. Hij trouwde in 1859 in Oisterwijk met Igminia Rypperda en hertrouwende in 1880. Hij stamt uit een oud Bosch regentengeslacht. Verster studeerde rechtsgeleerdheid. Vestigde zich als advocaat in Den Bosch, tot hij in 1858 werd beëdigd als kantonrechter in Boxtel.
Hoewel Amsterdammer van geboorte heeft hij toch het grootste deel van zijn leven in Oisterwijk gewoond in het pand ‘In de Drye Swaentjes’. Deze van oorsprong boerderij, ook wel de brouwerij/herberg ‘In de Drye Swaentjes’ geheten, stamt uit het midden van de zeventiende eeuw. In 1660 is het huis, dat toen al zo heette, afgebrand. Het huidige pand is in 1660 of kort daarna gebouwd. Voor de Balbian Verster woonde secretaris Sjoerd Rijpperda er. Dit pand is dan ook in de volksmond bekend als “Vensterhuis”. De kantonrechter De Balbian Verster woonde er vanaf 1871 tot 1915. Tot 2004 was het in handen van de gemeente Oisterwijk en verhuurd aan de heemkundevereniging de Kleine Meierij. Regelmatig werden er exposities gehouden. In 2005 is dit pand verbouwd tot zakenpand en daarna nog meermaals verbouwd.
De Balbian Verster was behalve kantoorrechter ook rentmeester over de goederen van de familie Van Swinderen. Tot die goederen behoorde een deel van het bos- en vennengebied. Ook in het maatschappelijk leven van Oisterwijk speelde De Balbian Verster een rol van betekenis, o.a in de hervormde gemeente en bij de stichting van die Joodse begraafplaats aan de Hondsbergeselaan.
In zijn vrije tijd maakte hij schetsen van diverse Oisterwijkers rond 1900. Een aantal schetsportretten, door hem vervaardigd, zijn bewaard gebleven.
Rond zijn zeventigste verjaardag werd hij ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Op 24 september 1908 was hij vijftig jaar kantonrechter en ook de oudste kantonrechter van Nederland. Hij overleed te Oisterwijk op 12 december 1915.
In 1920 is de Balbian Versterlaan aangelegd, die destijds, tot ongeveer 1970, toegang gaf tot de jaarlijks terugkerende kermis in de voormalige Boogaard.
Literatuur: uitgeverij Ad van den Oord. Foto’s o.a. Vrijheid Oisterwijk, Martin van der Waals, arch. Oisterwijk in Beeld