Wim (ook wel Willem) van Baast werd geboren op 26 november 1900 in Vught. Het gezin verhuisde begin 1922 naar de Logt 3 in Oisterwijk. Wim van Baast huwde in mei 1930 en begon na zijn huwelijk een boerderij naast die van zijn vader (D395a): hoeve De Logt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er onderduikers op zijn boerderij en bood hij hulp aan geallieerde piloten.
23 September 1944 zou een noodlottige dag worden voor de 44-jarige Van Baast. Vanaf zes vliegvelden in Engeland vertrok een armada van zweefvliegtuigen tijdens de operatie die Market garden werd genoemd. Een Amerikaans Dakota-transporttoestel, met 6 bemanningsleden vloog als leider van de armada aan vliegtuigen. De ervaren crew had al eerder aan missies deelgenomen.
Het noodlot sloeg toe: de Dakota werd 7 km ten westen van Schijndel getroffen door Duits luchtafweer. Doordat het toestel snel hoogte verloor maakte het, ter hoogte van Oisterwijk, een gecontroleerde noodlanding. Door de geringe hoogte kon de bemanning niet meer per parachute verlaten. De piloot maakte zijn noodlanding op de ‘Kleine Oisterwijkse Heide’.(langst de Oirschotsebaan richting spoordonk, op een steenworp afstand van de Logt).
Willem van Baast was na de landing meteen ter plaatse.
Plots naderde vanuit het dorp Spoordonk een groep Duitse Wehrmacht soldaten. Begeleid door Wim van Baast vluchtte de bemanning in de richting van een aantal boerderijen. maar een paar honderd meter verderop liepen ze recht in de armen van een groepje Duitse soldaten. Willem van Baast sprong over een sloot om het aangrenzende veld over te vluchten. Ver kwam hij echter niet … een Duitse soldaat wist hem met een goed gemikt schot te raken en zwaar te verwonden.
De bemanningsleden van de Dakota werden krijgsgevangen gemaakt. Sergeant Cutts overleed ter plaatse naast het toestel. De zwaar gewonde en hevig bloedende Van Baast overleed nog die zelfde dag.
Hij werd begraven op het kerkhof van de Joannesparochie. Na de oorlog ontving de familie van boer Willem van Baast postuum een dankbetuiging van de Amerikaanse President Truman en werd zijn naam ingegraveerd in een gedenksteen in het Maria kapelletje.
Literatuur: uitgeverij Ad van den Oord