Onze Lieve Vrouwe Ter Linde: het complex van klooster, school, kleuterschool en parochiehuis heeft een zeer grote cultuur-historische betekenis op wijkniveau en als onderdeel van de stedenbouwkundige opbouw van de wijk en een grote betekenis op gemeentelijk niveau als religieus sociaal cluster in de wijk de Waterhoef.
Aan het begin van 20ste eeuw maakt Oisterwijk een sterke bevolkingsgroei door en wordt aan de Lind een tweede parochie gesticht. Pastoor van de Weerden die in 1926 als bouwpastoor van de Johannes-parochie benoemd werd wilde zijn nieuwe parochie opbouwen rondom de kerk; een klooster voor de geestelijkheid die onderwijs moest gaan geven, een lagere school met bewaarschool (kleuterschool) en een patronaat of parochiehuis voor de jeugdbeweging. In 1929 ar- riveerden de zusters Franciscanessen van Oirschot vanuit de Catharinenberg om onderwijs te geven op de meisjesschool.
Het klooster met kapel en de school zijn, net als de Joanneskerk, ontworpen door architect Hendrik Willem Valk.
Klooster
Het kloostergebouw heeft de meest traditionele jaren ‘30 uitstraling van de gebouwen. Het kloostergebouw bestaat uit een langwerpige gebouwmassa van twee lagen onder een steil schilddak. Aan de zuidzijde bevindt zich dwars op het gebouw, op de eerste verdieping, de kapel. Op de kapel staat een eenvoudige dakruiter met smeedijzeren kruis en in de gevel is een eenvoudige loden kruisbloem opgenomen. De oorspronkelijke structuur en detaillering van het interieur is voor het grootste deel nog aanwezig. Met name rond de entree en de trappenhuizen zijn de oorspronkelijke elementen en afwerkingen aanwezig, zoals de tegelvloeren in de gang en entree en de marmer geschilderde lambrisering.
School
Het schoolgebouw had een wat modernere uitstraling en bestond oorspronkelijk uit een twee-laags kopgebouw dat door een tussenbouw van één laag verbonden werd met een hoofdmassa van twee lagen. Later is het verder uitgebreid en alleen het kopgebouw nog behouden.
Cluster klooster met kapel, school, kleuterschool en parochiehuis
Het klooster met kapel en de school zijn, net als de Joanneskerk, ontworpen door architect Hendrik Willem Valk.
Klooster
Het kloostergebouw heeft de meest traditionele jaren ‘30 uitstraling van de gebouwen. Het kloostergebouw bestaat uit een langwerpige gebouwmassa van twee lagen onder een steil schilddak. Aan de zuidzijde bevindt zich dwars op het gebouw, op de eerste verdieping, de kapel. Op de kapel staat een eenvoudige dakruiter met smeedijzeren kruis en in de gevel is een eenvoudige loden kruisbloem opgenomen. De oorspronkelijke struc- tuur en detaillering van het interieur is voor het grootste deel nog aanwezig.
In 1978 is het klooster opgeheven. De zusters ver- huisden naar De Nemerhof en later naar De Catharinenberg. Het gebouw is nadien in gebruik geweest als muziekschool, vanaf 2004 als voorlopige huisvesting van jongeren en sinds 2012 onderdeel van Brede School de Waterhoef.
Bron: Quickscan Cultuurhisto- rische betekenis en technische kwaliteit voormalig klooster en school-gebouw, Schoolstraat 3-5 te Oisterwijk uitgevoerd door Rothuizen van Doorn ’t Hooft Breda/Goe
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.