De ooit zo mooie en kenmerkende gedenknaald op het voormalig terrein van de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk, is een ijle gedenknaald rustend op een enorme wereldbol, gehouwen uit Ettringer tufsteen.

Op de globe rust een zeshoekige obelisk met aan drie zijden gebeeldhouwde figuren, staand op drie wapenschilden. De figuren, afgebeeld met schort en op klompen, stellen leerlooiers voor. Zij dragen elk een looiwerktuig. De afbeeldingen op de wapenschilden verwijzen symbolisch naar Brabant, Amsterdam en het leerlooiersvak. Tussen de wapenschilden zijn koeienkoppen afgebeeld. In de wereldbol staat de tekst: ‘Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan der Koninklijke Lederfabriek Oisterwijk N.V. aangeboden door het personeel 27 october 1941’. Dit rijksmonument is dus al ruim 82 jaar oud.

Uit nieuw onderzoek naar de gedenknaald blijkt dat dit Rijksmonument uit 1941 in veel slechtere staat verkeert dan eerder gedacht. Het geheel redden is niet meer mogelijk, maar vervangen door een replica wordt voor het burgerinitiatief “Werkgroep Gedenknaald KVL” de nieuwe uitdaging. Uw hulp is daarbij hard nodig! Zonder úw bijdrage zal dit markante beeld voor altijd verdwijnen uit het dorpsgezicht van Oisterwijk. En, als u de Werkgroep Gedenknaald KVL helpt, krijgt u een mooie tegenprestatie. Klik hier en kijk snel verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.