Open Monumentendag op 10-9-2023 wordt anders… het landelijke thema “levend erfgoed” wordt op een bijzondere manier vormgegeven. Deze keer Cor Arends uit Oisterwijk. Hij draagt het oeroude ambacht van imker uit. Al meer dan 28 jaar is hij imker in en rond Oisterwijk. Hij heeft zijn thuisbasis in de boomgaard van het Kivietsblek aan de Nemerlaerweg, genaamd ‘De Kleine Biehal’.

Ieder jaar reist hij met zijn bijen naar koolzaadvelden in het land van Maas en Waal en naar het fruit in De Betuwe om daar de eerste honing van te slingeren als hij en zijn bijen weer thuis zijn.

“Het verhaal van de bijen is zo belangrijk, dat moet verteld blijven worden. Bijen bestuiven namelijk 80% van de gewassen op aarde zoals groente en fruit en worden ook veel ingezet bij de veredeling van het zaad bij de zaadteelt. Als zij er niet meer zijn, verdwijnt dit allemaal”.

Tijdens de Open Monumentendag kan hij uitgebreid vertellen over dit ambacht en waarom de bijen zo belangrijk zijn!

Plaats

Cor vind je op de Erfgoedwerf Kerkhovensestraat 29 in Oisterwijk. Imkers Cees Rijnen en Sjaak van Herk staan in Heukelom, Café Mie Pieters en omliggende weilanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.