Deze documentaire gaat over nr 58474, Jacques Kieft… . Dit nummer kreeg hij bij aankomst in concentratiekamp Neuengamme. Zijn levensverhaal wordt verteld in deze documentaire.

Jacques Kieft

Voor compacte en complete informatie van de site van Ad van den Oord klik hier

Hij wordt geboren op 22 oktober 1920 in Baarn. Hij is zoon van banketbakker Jacobus Kieft en Wilhelmina Linthorst, dochter van een slager en zus van Jan Linthorst, die ook in de oorlogsjaren in het Oisterwijkse verzet zat. Jacques helpt al op jonge leeftijd mee in de bakkerij van zijn vader.

Jacques weigert tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse Arbeidsinzet te gaan werken. Als NSB’ers uit Hilversum en Baarn hem te dicht op de hielen zitten, besluit Jacques eind 1943 in Oisterwijk onder te duiken, bij zijn oom en verzetsman Jan Linthorst. Ook zijn twee jaar jongere broer Karel duikt bij ‘oom Jan’ in Oisterwijk onder.

Jan Linthorst

Jacques Kieft werkt onder een schuilnaam voor het ‘Kriegswichtige’ Saboena. En hij sluit zich, net als Mark van de Snepscheut en Jan Brunnekreef aan bij de verzetsactiviteiten.

De transporten van piloten vanuit Oisterwijk worden gedaan door jonge mannen zoals Boy Ecury, Jan Brunnekreef en Jacques Kieft. Op 19 juli 1944 belandt  Jacques door toedoen van de SD in de Haarense cel. Hij is die dag gearresteerd in de woning van Linthorst en wordt naar Haaren gebracht. Het is tot op vandaag een raadsel waarom Kieft na de arrestatie van Brunnekreef, en zeker na de arrestatie van zijn oom Jan, niet uit huize Linthorst is gevlucht. Duidelijk is dat iemand in Haaren tijdens de verhoren zijn naam moet hebben genoemd aan de Duitsers.

Van daaruit wordt hij naar diverse kampen overgebracht.

In de jaren vijftig worden in kamp Sandbostel, waar in april 1945 vele gevangenen uit Neuengamme zijn ondergebracht, massagraven geopend. Daarbij komt bij de stoffelijke resten ook kampnummer 58474 van Jacques Kieft aan de oppervlakte. In 1956 kan met hulp van lichaamsbouw, gebitsstatus en andere uiterlijke kenmerken de identiteit van Jacques Kieft vastgesteld worden. Hij is dus omgekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.