Brunnekreef werd in 1916 geboren in Goor. Hij was letterzetter en vestigde zich in 1942 in Oisterwijk. Hij werkte met andere jongens die zich aan de Arbeidsinzet wilden onttrekken in het Saboena-fabriekje van Jan Linthorst. Ook was hij trainer van de korfbalclub LODEK. 

uit 1944 van korfbalclub Lodek (Let Op De Korf) met links achteraan Jan Brunnekreef

Hij raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de hulp aan geallieerde piloten en dook onder op de boerderij van Van Biljouw. Samen met politieman Harry Aarts (LO Eindhoven) leverde hij piloten af bij de Tilburgse verzetsvrouw Coba Pulskens. 

Op 8 juli 1944 werden Brunnekreef en Aarts samen met Piet Haagen (lid KP) door een Duitse controlepost in Moergestel aangehouden, in een politiedienstauto met daarin twee Canadese piloten. 

De drie Nederlandse verzetsmannen werden in Den Bosch door de SD aan de tand gevoeld. Aarts en Brunnekreef gaven toe piloten naar Tilburg te hebben gebracht. Brunnekreef moest in Tilburg het huis van Coba Pulskens aanwijzen waar de verzetsmannen al eerder drie piloten afgeleverd hadden. Coba werd gearresteerd en de drie piloten vermoord. Ook de Tilburgse verzetsvrouw Leonie van Harssel werd die dag opgepakt. 

Vervolgens werd Brunnekreef door de Duitsers naar Oisterwijk gereden waar Jan Linthorst werd gearresteerd. Ook Rien van Bruggen (LO-Eindhoven) die op die zondagochtend met de trein van Oisterwijk naar Eindhoven ging, werd op het station in Eindhoven opgepakt. Later werd ook Jacques Kieft, een neef van Linthorst en eveneens betrokken bij de pilotenhulplijn, opgepakt. 

De LO-Eindhoven had haar piloten altijd rechtstreeks vanuit Eindhoven de grens overgebracht. Het tragische was dat het eerste transport samen de LO’s van Oisterwijk en Tilburg in een catastrofe eindigde. Brunnekreef en Linthorst werden gevangen gezet in de SD-Polizeigefängnis te Haaren en op 30 juli 1944 naar kamp Vught overgebracht. Samen met Aarts, Haagen en Van Bruggen werden ze op 19 augustus 1944 in kamp Vught gefusilleerd. Kieft kwam om in concentratiekamp Sandbostel.

Jan Brunnekreef

Literatuur: Rik Oerlemans e.a., Oorlog in Oisterwijk (Oisterwijk 1984); Ad de Beer, ‘Tweevoudig drama in de Diepenstraat, Het onderduikwerk van Coba Pulskens, een reconstructie’, in Ad de Beer, Zo maar een stad. Tilburg 1940-1945 (Tilburg 1994) 115-143.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.