Ver buiten het gezellige centrum van Oisterwijk ligt, verscholen in de bossen, een Joodse begraafplaats. Het is een van de oudste begraafplaatsen van Brabant en dateert uit ongeveer 1748. In de stilte van het bos vindt u er een serene plek die een indrukwekkend verhaal vertelt.

De eerste joden, waaronder de markante Salomon Simon, vestigden zich rond 1740 in Oisterwijk. Vanuit Oisterwijk trokken ze Brabant in op zoek naar handel en werk. Al snel groeide de Joodse gemeenschap uit tot meer dan twintig gezinnen.

U vindt op de begraafplaats 164 stenen die nog fier overeind staan, elk met een eigen verhaal. Ook Salomon Simon en de eerste rabbijn in Brabant ligt hier begraven. Het oudste graf dat nog herkenbaar is, is van Mozes de Deen, gestorven in 1779. Hij is de bet-bet-overgrootvader van Helga Deen, het Joodse meisje dat een dagboek achterliet vanuit Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog.  Zo herbergt de Joodse begraafplaats in Oisterwijk tal van bijzonderheden.

De begraafplaats is nog steeds in gebruik, maar er wordt nog maar een enkeling begraven.

In 2016 heeft de Stichting ‘Behoud Joodse Begraafplaats’ het metaheerhuisje en de omheiningsmuur gerestaureerd. Het restauratieproject werd afgesloten met de plaatsing van een fraaie toegangspoort.

U kunt de begraafplaats bezoeken. Van 1 mei tot 1 oktober is de begraafplaats iedere vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor het publiek.

Op zondag worden er regelmatig rondleidingen gegeven.  Aan de hand van de vele graven vertelt een ervaren gids de geschiedenis van de Joden die hier begraven liggen. Ook worden de tekens en symbolen op de graven toegelicht.

Groepen kunnen, ook op andere dagen, een rondleiding met gids reserveren.

Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. U vind meer informatie op de website www.jb-oisterwijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.