Een verhaal uit ‘100 verhalen van de looierij’

Op zondag 15 oktober viert Oisterwijk in Beeld haar 10-jarig bestaan met een mooie foto-expositie en een pop-up cinema van 10.00 tot 18.00 uur in Work in Brew, het voormalige ketelhuis van de KVL. Er zullen dan doorlopend de mooiste films van deze vereniging te zien zijn evenals 32 foto’s op grootformaat. Het ketelhuis is te bereiken via de ruimte van de imposante stoommachine op het KVL terrein aan de Almijstraat 18 in Oisterwijk. 

ketelhuis

Nu is het een prachtige locatie maar in 1941 vond hier een noodlottig ongeval plaats zoals hieronder beschreven.

Als Myrian Franken langs de KVL-gebouwen rijdt, denkt ze nog altijd terug aan haar opa, zijn overlijden en de invloed die dit op de familie heeft gehad.

Op 8 januari 1941 zit zijn dienst in het Ketelhuis erop en heeft Hendrik Franken zijn jas al aan om naar huis te gaan. Zijn broer Peer neemt de dienst over maar ontdekt dat de kolentoevoer uit een van de trechters hapert. ‘Of Hendrik even wil kijken of er bovenin iets te zien is’. Natuurlijk helpt hij nog even zijn broer om het euvel op te lossen. Naar verluidt is hij boven op de berg kolen gestapt. Net op dat moment komt de kolenmassa in beweging en wordt Hendrik hieronder bedolven. Hij komt door verstikking om het leven. Hendrik Franken is dan zesenveertig jaar oud en laat een vrouw en zes kinderen achter.

Groot verdriet

Zijn zoontje Henk was een van die kinderen en pas twee jaar oud toen dit gebeurde. Het was voor hem een traumatische ervaring. Toen zijn opa opgebaard lag, was men de kleine Henk kwijt. Hij was zo verdrietig, dat hij bij zijn vader in de kist was gekropen, waar hij vredig tegen hem aan lag.

Ook bij de oudste zoon van Hendrik, Toon, staat die dag nog in het geheugen gegrift. Vader Hendrik heeft hem een paar schaatsen beloofd die hij die bewuste dag zal meebrengen. Vol verwachting kijkt de dan 11-jarige Toon uit naar de komst van zijn vader. Maar zijn vader is nooit meer thuisgekomen. Zelfs op zijn ziekbed, in de laatste dagen van zijn leven, merkt Toon nog op hoe dramatisch die dag was.

Het was het begin van de oorlog en Hendrik en zijn vrouw hadden net een huis gekocht. Het gezin moest rondkomen van een salaris van zestien gulden per maand. Zijn vrouw werd na deze gebeurtenis een bedroefde vrouw zonder veel levensvreugd. De dood van Hendrik was voor haar en de kinderen en enorm gemis. 

Elke veertien dagen het KVL loonzakje

Het ongeval had grote invloed had op de familie,. Gelukkig begreep men dat bij de looierij en het was een troost voor de familie dat nog alle jaren het salaris van opa Hendrik werd doorbetaald dat door een broer van Hendrik trouw werd bezorgd.

Nieuwe bestemming

Wie nu het oude Ketelhuis aan de Almystraat nr. 18  betreedt, ziet een eigentijdse industriële ruimte waar de kolenketels hebben plaatsgemaakt voor kantoorunits, brouwketels en een sfeervolle horeca gelegenheid die op zondag 15 oktober haar deuren gastvrij voor u open zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.