Voorste Stroom, het Kolkven en het Van Esscheven zijn prachtig van bovenaf. Kijk maar eens naar de prachtige opnames gemaakt door Thijs Bertels, zijn eerste testvlucht met de Steadidrone.

http://www.youtube.com/watch?v=koCGNVh8TdY&feature=youtu.be

Voorste Stroom, Kolkven en Van Esschenven Thijs Bertels

Voor meer informatie: Thijs Bertels

Thijs Bertels is freelance cameraman / editor met meer dan 10 jaar werkervaring. Thijs werkt voor diverse nieuws- en actualiteitenrubrieken voor opdrachtgevers als TROS, AVRO, KRO Brandpunt, EenVandaag, RTL Nieuws, EditieNL, EO Uitgesproken, NOS, L1 en SBS6. Thijs is inzetbaar voor binnen- en buitenlandse opdrachten, altijd met de focus op een indrukwekkende registratie. Naast nieuws- en actualiteitenrubrieken is Thijs Bertels ook voor bedrijfsfilms inzetbaar.

Voorste Stroom, Kolkven en Van Esschenven

Deze opnames van Voorste Stroom, Kolkven en Van Esschenven zijn gemaakt met de inzet van een drone met gimbal, speciaal voor het vastleggen van luchtopnames met super steady shots. Deze drone is een lichtgewicht, snel te vliegen en uiterst stabiele quadcopter. In combinatie met een compacte mini HD-camera zoals bijvoorbeeld de GoPro Hero3 Black Edition is deze drone in staat verbluffende video-opnames én tevens foto’s te maken. De opnames zijn realtime te volgen via een display. Binnen 2 minuten is de drone operationeel en in de lucht. Ideaal inzetbaar voor nieuwsgaring of mooie achtergrond-reportages met Hollywoodlook. De Steadicam shots bieden zowel binnen als buiten ongekende mogelijkheden.

Voorste Stroom

De Voorste Stroom is de benaming van de benedenloop van de Nieuwe Leij van Tilburg tot de samenvloeiing met de Achterste Stroom bij Oisterwijk, waar de Esschestroom of Run begint, niet te verwarren met de oostelijker gelegen Run bij Veldhoven.

Aan de Voorste Stroom stonden vroeger twee watermolens, de Heukelomse molen bij Laag-Heukelom en de watermolen Ter Borch in Oisterwijk. Onder juristen is de Voorste Stroom vooral bekend door de arresten van deHoge Raad, waarbij het ging om de vraag of en zo ja, op welke gronden de overheid aansprakelijk gesteld kon worden voor de schade als gevolg van de vervuiling van deze beek. Dit arrest stamt uit 1915 en was een resultaat van een langlopend conflict tussen de gemeenten Tilburg en Oisterwijk.

Kolkven

Het Kolkven bij Oisterwijk zijn zeer aantrekkelijk om te wandelen. Met name de rust die de door bomen beschutte vennen uitstralen is een weldaad voor de moderne mens. In de jaren negentig heeft Natuurmonumenten drie vennen in de oude, natuurlijke staat teruggebracht. U kunt de resultaten zien als u deze route volgt. Lopend door het bos merkt u tevens dat ook daar de nodige ingrepen zijn verricht. Hierdoor krijgen de vanaf de negentiende eeuw aangeplante naaldbossen langzaam maar zeker een meer natuurlijke aanblik, met een grotere variatie aan kruiden, struiken, loofbomen en dood hout.Het bezoekerscentrum heeft enkele speciale voorzieningen: aangepast toilet, leenrolstoelen en ringleiding; de Kolkvenroute is minder geschikt voor rolstoelgebruikers. Wel start er vanaf het bezoekerscentrum een rolstoelpad van ongeveer 3 km.

Van Esscheven

De ontstaanswijze van de vennen is niet in alle gevallen geheel zeker, maar aangezien er in de directe omgeving zowel beekdalen liggen als stuifzandgebieden, neemt men vaak aan dat er zowel uitgestoven laagten als stroomdalvennen bij zijn. Merkwaardig is in ieder geval de aanzienlijke variatie tussen de vennen.

De namen van de vennen in het gebied van Natuurmonumenten zijn StaalbergvenGroot AdervenKlein AdervenWolfsputvenVan EsschenvenChoorvenWitvenGroot Kolkven en de Brouwkuip. Voorts het Voorste Ven, het Achterste Ven, de Lammervennen, het Brandven en het Diaconieven. Omringd door het aangrenzende landbouwgebied liggen verder het Allemansven en het Hildsven. Bovendien zijn er ook nog eens veel naamloze kleine vennetjes.

Het Van Esschenven is ontstaan door winderosie, wat volgt uit de ligging in westzuidwest-oostnoordoostelijke richting.

Het van Esscheven is zeer schilderachtig en aantrekkelijk door de zwaar beboste, grillige of rechte oevers, het voorkomen van eilandjes en de begroeiiing met de zeer geurige gagel en waterlelies. Er groeien kenmerkende en vaak zeldzame planten als moerashertshooi, biesvaren en oeverkruid en kwetsbare tapijten veenmos. Grote roem bij biologen dankten de vennen aan de aanwezigheid van talrijke soorten sieralgen (desmidiaceeën). Dit kwam doordat de vennen gevoed werden door kalkrijk oppervlaktewater uit het Moergestelse Broek door de Rosep. In de jaren ’30 van de 20e eeuw is dit echter grotendeels ontgonnen en door de bemesting werd het oppervlaktewater zeer voedselrijk. Eens kwamen er 350 soorten sieralgen voor, en nu nog slechts tien. In 1950 werd de Rosep afgekoppeld omdat deze te voedselrijk was geworden, maar ook via zure dispositie en vermest oppervlaktewater worden de vennen verder bedreigd. In de winter van 1995-1996 werd het slib uit een aantal vennen verwijderd.

Voorste Stroom, Kolkven en Van Esschenven zijn prachtige vennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.