De vereniging Oisterwijk in Beeld nodigt u van harte uit voor het bijwonen van een documentaire én boekpresentatie over verzetsman Martien van de Weijer. Zet zaterdag 5 mei 2018 (Bevrijdingsdag) om 14.00 uur in cultuurcentrum de Tiliander in Oisterwijk in je agenda!

Eind 2015 kwamen Oisterwijk in Beeld en historisch onderzoeker Ad van den Oord in contact met een van de kopstukken uit de verzetsgroep rondom Bim van der Klei.

Deze verzetsman, Martien van de Weijer, is inmiddels 94 jaar en hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Dit bevat allerlei bijzondere belevenissen in met name Haaren en Oisterwijk. Bijzonder, want het bevat een accuraat verslag van tal van verzetsdaden. Zoals de overval op het Haarense gemeentekantoor, dat uiteindelijk twee mensen het leven kostte, maar ook een uitgebreide  beschrijving van het ontsporen van de trein van Oisterwijk naar Boxtel. Dit met unieke, nooit eerder gepubliceerde foto’s.

Documentaire “Ik wilde die Duitsers weghebben”

De documentaire van 45 minuten geeft een bijzondere inkijk in de periode 1943-1945. Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scenes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd.

Dagboek “Wij sloegen waar wij raken konden”

Deze middag wordt tevens zijn dagboek uit die periode gepresenteerd. Het is op een plezierige wijze geschreven en voorzien van aantekeningen en kaderteksten van Ad van den Oord. Het boek wordt uitgegeven door het Kwartier van Oisterwijk en het eerste exemplaar wordt na afloop van de documentaire uitgereikt. Vanaf dat moment zal het boek voor belangstellenden ook te koop zijn.

5 Mei belooft bijzonder te worden waarbij Martien van de Weijer zelf aanwezig zal zijn. Ook sfeervolle live muziek zal niet ontbreken.

Gratis op 5 mei

Dankzij donaties van diverse organisaties kunnen wij u deze middag gratis aanbieden. U hoeft zich niet aan te melden maar raden u wel aan op tijd aanwezig te zijn.

Wij hopen u op 5 mei te mogen begroeten voor het bijwonen van een sfeervolle middag en kijken uit naar uw komst.

Eerder korte films over verzetsmensen in Oisterwijk

info over Tiliander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.