Gilde Sint Joris & Sint Sebastiaan heeft haar thuis in Heukelom, achter Café ‘Mie Pieters’ aan de Laag Heukelomseweg 13. De doelstelling van dit gilde is het handhaven en tot verdere bloei brengen van aloude gildetradities en het beoefenen van de traditionele schietsport, het Brabants wipschieten. De Brabantse gilden zijn dan ook aangemerkt als immaterieel erfgoed.

Naast het traditionele schieten kun je bij het gilde nog een aantal typische gildeactiviteiten beoefenen zoals vendelen, trommen en bazuinblazen. In deze disciplines zijn er ieder jaar ook wedstrijden waarmee mooie prijzen te winnen zijn. 

Vendelen vraagt discipline, kracht en uithoudingsvermogen en is heel geschikt voor de jeugd. Trommen en bazuinblazen is voor de muzikale liefhebbers onder ons. Al deze activiteiten zijn te zien als het gilde aanwezig is bij officiële gelegenheden in Oisterwijk, Heukelom of Berkel-Enschot en in de regio tijdens de jaarlijkse gildedagen. Bij dat soort gelegenheden is het gilde dan ook aanwezig in haar kleurrijke tenue, brengt een vendelgroet, of gaat voorop in een optocht door het dorp.

Maar dit gilde organiseert meer! Zo zijn er ieder winterseizoen een 5-tal kaartavonden voor de liefhebbers van rikken en jokeren bij de Druiventros. Ook draagt zij zorg voor de dagelijkse gang van zaken bij de Oude Toren in Enschot. Gedurende de zomertijd heeft dit gilde iedere woensdag haar wekelijkse club-avond op haar terrein in Heukelom. Kortom LEVEND ERFGOED!

Het gilde presenteert zich ook op de Open Monumentendag van 10 september op haar gildeterrein ’t Schuttersheike’ bij Café ‘Mie Pieters’ in Heukelom. 

Zet het alvast in je agenda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.