Molens en molenaars zijn al sinds eeuwen met Nederland verbonden. Het beroep van molenaar is sinds 2017 Immaterieel Cultureel Erfgoed (Unesco). Dat betekent dat Molenaars niet alleen een molen onderhouden maar ook laten werken. In het geval van De kerkhovense Molen is dat de werking van een wind-korenmolen.

Tijdens de OMD zullen de vrijwilligers van de molen de hele keten, van graankorrel t/m het bakken van brood, koek of pannenkoek toelichten en inzichtelijk maken. En ook allerhande projecten waar de molenaars in die keten bij betrokken zijn.

De Kerkhovense Molen in Oisterwijk is een monumentale stenen stellingmolen uit 1895, die nog altijd in bedrijf is en toegankelijk is voor bezoekers. Molenaars zijn nodig om de molens te laten draaien en nog altijd zorgen onze, inmiddels zeven, gediplomeerde molenaars ervoor dat de molen in bedrijf blijft. Zij staan, tijdens de open Monumentendag met kraam aan de Kerkhovensestraat 29 in Oisterwijk.

Molenaars malen niet alleen. Ze zorgen er ook voor dat de molen maalvaardig blijft. Zo moeten er regelmatig werkzaamheden worden verricht aan het zogenaamde ‘gaande werk’ van de molen. Zoals het smeren van kammen en staven met bijenwas en het controleren van staven en vang, zodat er veilig gewerkt kan worden. Maar ook aan het ‘staande werk’ wordt aandacht geschonken als er geverfd of geteerd moet worden. 

Door al deze werkzaamheden heeft de molenaar een goed zicht op de staat van de molen en kan samen met de molenmaker en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een meerjarenplan maken voor het onderhoud van de molen. Met regelmaat wordt er ook aandacht besteed aan de Risico Inventarisatie. Onze molen is aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG). Deze vereniging draagt zorg voor vakmanschap en kwaliteit.

Molenaar
foto Elselies Nijland

Ook in de toekomst moeten we kunnen blijven genieten van de werking van deze dynamische monumenten. Dat heeft een extra stimulans gekregen doordat het ambacht door UNESCO als immaterieel erfgoed is aangewezen. Mede hierdoor gaat het vakmanschap van werken met molens niet verloren voor volgende generaties en blijft Nederland hét molenland bij uitstek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.