De Oude Toren is het overgebleven deel van de uit 1472 stammende St. Lambertuskerk aan het Kerkeind. Destijds vormde dat een apart buurtschap. De toren is in 1967 gerestaureerd. Later, in 1996, werden de oude funderingen weer opgemetseld en zijn verschillende graven en voorwerpen teruggevonden.
De toren is een van de in Haaren gebouwde kerken. Gebouwd in 1472 en gebruikt tot 1648. In of rond 1780 is het middenschip ingestort en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de klokken door de Duitsers gevorderd. Zij werden omgesmolten tot oorlogstuig.
Op het terrein langs de toren, de Kerkwei, waar eerst het schip heeft gestaan zijn de overleden Duitsers begraven geweest. Later zijn zij herbegraven in IJsselstein. De toren is nog lang nuttig geweest voor de brandweer. Zij hingen daar de slangen uit om te laten drogen. Ook het Jeugdcircus Il Grigio heeft, toen de circustent nog op de Kerkwei stond, nog gebruik gemaakt als kleedruimte.
Rond 1968 was er geld voor de eerste restauratie en in 1977 zijn er weer klokken in gehangen. Niet dezelfde van voor de oorlog, maar van een kerk in Utrecht.
Op de Kerkwei zijn de contouren van de kerk een stukje opgebouwd en mooie beelden te zien van Ton Buijnsters. Het clowntje van Jeugdcircus Il Grigio is er te zien, een beeld van Pastoor Janssens die in 1572 vermoord is en een borstbeeld van Ton Buijnsters zelf. Ook worden er wel eens optredens gegeven onder andere door zanggroep Vocalis.
De toren is gesloten voor publiek. Maar de inrichting rondom de funderingen leent zich uitstekend als rustplaats van voorbijgangers.
Bronvermelding: ‘Haaren een wandelend dorp’.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.