Decennia lang trok Oisterwijk duizenden bezoekers met de jaarlijkse operette uitvoeringen in het Natuurtheater. De operette lijkt –  niet alleen in Oisterwijk –  een langzame dood te zijn gestorven. Maar als het aan Downsouth Oisterwijk ligt komt deze vorm van muziektheater weer terug naar Oisterwijk. Niet in de aloude, bekende vorm van de Weense operette, maar in een sprankelende, humoristische Engelse variant.

Downsouth Oisterwijk

Sinds 1 januari van dit jaar is Oisterwijk een nieuwe vereniging rijk die zich wil inzetten voor een breed en toegankelijk cultuuraanbod. Initiatiefnemer Marya Hüsstege is redacteur bij Oisterwijk In Beeld. Het eerste project van Downsouth Oisterwijk is meteen het omvangrijkste van de geplande activiteiten: een jaarlijkse uitvoering in het Natuurtheater van een ‘operetta’. De eerste uitvoering staat al gepland voor september dit jaar: de komische operette ‘De piraten van Penzance’.

Toekomstplannen

Een breed en toegankelijk cultuuraanbod: wat zijn precies de plannen? “Dat is meerledig, “ legt Marya Hüsstege uit. “We willen het cultuuraanbod verbreden. Oisterwijk heeft meerdere verenigingen en gezelschappen die eigentijdse musicals brengen. Wat wij op het gebied van muziektheater willen aanbieden is een vorm van muziektheater die het midden houdt tussen operette en vaudeville. De ‘operetta’s’ van Gilbert en Sullivan, zoals zij het zelf noemen, zijn eigenlijk de voorloper van de musical. De muziek is in de Victoriaanse tijd geschreven maar is nog altijd over de hele wereld mateloos populair. In Nederland zijn we niet zo bekend met het werk van dit duo. De tientallen stukken die zij hebben geschreven zijn heel vermakelijk en van alle tijden. Wij willen het Oisterwijkse theaterpubliek daar graag mee laten kennismaken.”

“Daarnaast gaan we in de herfst- en wintermaanden een kleinschalig programma brengen op zondagmiddag, onder de naam ‘Rondom de kachel’. “We hebben nog andere plannen, maar daar wil ik nu nog niet teveel op in gaan. Eerst maar eens ‘De piraten’ vlottrekken!”

Voor meer info: www.downsouthoisterwijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.