Braakballen! is een informatief programma over uilen. Gepresenteerd door uilenkenner en uilen”gek”, Anita van Dooren, gemaakt samen met cameraman Joost van den Berg. Deze keer trof Anita uilen in gevangenschap op de markt op de Bossche Parade en dat is tegen haar zere been!

Uilenbescherming Brabant schijft het volgende:

In deze tijd waarin veel braderieën en markten worden georganiseerd, lijkt het steeds populairder te worden om roofvogels en uilen ten toon te stellen. Onder het mom van educatie of omdat het gewoon leuk is om deze dieren van nabij te zien, worden deze dieren langere tijd aan grote stress blootgesteld. Denk hierbij aan de confrontatie met een grote mensenmassa, het langs lopen van honden en het vast zitten met een ketting aan een paaltje. Uilen in het wild zoeken de nabijheid van mensen en dieren niet op en mijden deze juist. Daarnaast zijn het nachtdieren die tijdens deze activiteiten langere tijd in het licht zitten en geen kant op kunnen.
Het publiek lijkt deze activiteiten acceptabel te vinden. Hierdoor worden er signalen afgegeven dat het normaal is en werkt dit uilen als huisdieren in de hand. Bijkomende problemen van deze tentoonstellingen is dat het de illegale roofvogel- en uilenhandel bevordert. Zo worden er op internet allerlei uilen en roofvogels te koop aangeboden. Ook worden er vogels uit het wild geroofd. En dan hebben we het nog niet over de problematiek van ontsnapte en bewust losgelaten exemplaren (denk bijvoorbeeld aan de “Terror-oehoe” en de “Knuffel-oehoe”). Helaas is het tentoonstellen van de vogels (met de juiste papieren) legaal, maar het staat haaks op de uilenbescherming.
Mensen vinden deze dieren prachtig om te zien en dat is het enige dat ze gemeen hebben met uilenbeschermers. Er wordt niet aan het welzijn van de dieren gedacht.
Wat kan men hieraan doen? Mensen en organisatoren aanspreken op de schaduwzijde van dit steeds vaker voorkomend fenomeen. U kunt hier ook een folder downloaden, die door verschillende natuurorganisaties wordt ondersteund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.