Prachtige sfeerbeelden van Huis ter Heide en close opnamen van insecten gemaakt door fotograaf en filmer Rob Rokven uit Oisterwijk.

Wandelroute door Huis ter Heide
Op Huis ter Heide bij Tilburg vind je zeer afwisselende natuur. Loop over het fraaie landgoed en geniet van het uitzicht vanaf het vlonderpad. Ontdek tijdens je wandeling de vele riet-, zang- en watervogels en sta zomaar oog in oog met de Schotse hooglanders die in dit gebied grazen.

Dit prachtige natuurgebied met heide en vennen, kruidenrijke akkers, gevarieerde bossen en een voormalig jachthuis is een paradijs voor rustzoekers. Heel vroeger bestond dit landgoed aan de noordelijke stadsrand van Tilburg uit heidevelden, in de volksmond ‘woeste gronden’ genoemd.

Wandelen op landgoed Huis ter Heide
Landgoed Huis ter Heide ligt tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Wandel of fiets door de natuur over de paden en kies uit de verschillende wandelroutes die Natuurmonumenten heeft uitgestippeld.

Via de gele en witte route maak je een wandeling langs de nieuwe vennen. Geniet vanaf de twee uitkijktorens van het uitzicht en speur naar de vele vogels. De groene route gaat over het fraaie vlonderpad. Bij de westelijke uitkijktoren bij het Leikeven komen de rode, gele en witte wandelroute samen. Aan de oostkant van het Leikeven staat nog een uitkijktoren!

Grote grazers in het landschap

In het gebied kun je Schotse hooglanders zien. Deze grote grazers, die in 2 verschillende kuddes leven, zorgen voor een betere bodemstructuur en variatie in de begroeiing. Blijf voor de rust van de dieren en je eigen veiligheid op ruime afstand (25 meter).

Dood hout als lekker hapje
In het bos liggen dode bomen. Dat is niet voor niets. Dood hout trekt insecten aan, die weer een lekker hapje zijn voor allerlei vogels, waaronder de grote bonte, de groene en de zwarte specht. Dood hout levert extra bosbewoners op.

Omvorming tot uitbundige natuur

Natuurmonumenten heeft in het zuidelijke deel de voormalige landbouwgronden omgevormd tot een nat heide- en vennengebied. Tussen 1992 en 2010 is het Leikeven hersteld en zijn er vijfentwintig nieuwe vennen gegraven. Van de landbouwgrond is de bovenste voedselrijke laag grotendeels afgegraven. Op de nieuwe voedselarme bodem ontkiemen de zeldzame klokjesgentiaan en zonnedauw massaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.