Oisterwijk bezit een aantal rijksmonumenten zoals de unieke Joodse begraafplaats aan de Hondsbergselaan. Deze begraafplaats, uit 1748, ligt in een bosrijke omgeving. Juist die mooie omgeving zorgde er voor dat de begraafplaats een grondige restauratie moest ondergaan. Voor de restauratie Joodse begraafplaats  werd in 2012 een stichting opgericht en op 11 september 2016 kon de renovatie met een symbolisch gebaar worden afgerond.

Die dag kwamen genodigden bij elkaar in restaurant Klein Speik om vervolgens dit bijzondere gerestaureerde rijksmonument te bezoeken.

Voor de feestelijke afronding van de renovatie van de Joodse begraafplaats waren Opperrabbijn Binyomin Jacobs en gedeputeerde van de Provincie Noord Brabant, Henri Swinkels, uitgenodigd.

Zij legden een forse natuursteen voor de pilasters van de poort. Het leggen van een steen op het graf is een oude Joodse traditie. Vroeger om het graf te marken en  in stand te houden of te beschermen, tegenwoordig om te laten weten dat je overledene niet vergeten bent en blijft eren.

meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.